27.07.2010 г.

Законът трябва да се спазва - Германия 2010 и действията на Ферари

Фактите: 1) Фелипе Маса поведе колоната след първи завой след като потегли от терта позиция; 2) Фелипе Маса пропусна Фернандо Алонсо след като водеше в 49 от 67-те обиколки в надпреварата, въпреки че не бе значително по-бавен; 3) Фернандо Алонсо спечели надпреварата след като бе пропуснат от съотборника си на излизане от шести завой

Законът:
1) т. 39.1 от спортния правилник на ФИА за 2010 г. гласи: Всички отборни заповеди, които пряко вляят на крайните резултати, са забранени;  2) т. 151 от спортния кодекс гласи, че са забранени всички действия, които нарушават духа на спорта

Доказателството:
Телеметрията. Още в телевизионното предаване стана ясно, че Маса не натиска педала на газта до край на излизане от завой №6.
(ФИА използва телеметрията, за да докаже, че Нелсиньо Пикет натиска газта прекомерно на излизане от завой №17 в Сингапур през 2008 г.)

Решението:
1) Позицията на Ферари е, че те са действали в интерес на отбора. Подали са информация на пилотите си за позицията им на пистата и те по собствена преценка са взели съответните решения.

В пресконференциите след състезанието Фелипе заяви, че сам е взел решението да пропусне Фернандо. Маса казва, че не е бил достътчно бърз с твърдите гуми и затова е действал по този начин. Фелипе обаче не беше толкова по-бавен от Фернандо в последните 20 обиколки и това може да се провери от livetiming-a.

Позицията на Дейвид Култард, Дейвид Ричардс и др. е, че забраната за отборни заповеди трябва да се премахне, тъй като заповедите съществуват от създаването на спорта. (http://uk.reuters.com/article/idUKLDE66Q1UR20100727)

2) Забраната бе въведена след състезанието в Австрия през 2002 г. Имиджът на спорта бе опетнен и ФИА реагира мигновено. Духът на закона трябва да бъде спазен - при всяко едно тълкуване - пише го във всеки учебник по право. Винаги е имало отборни заповеди, но преди 2002 г. нямаше закон, който да ги забранява. Сега има - и трябва да се спазва. Това, което видяхме в неделя, бе ясно като бял ден - бе дадена заповед на единия пилот да пропусне другия и той го направи. А това нарушава закона. Period.

1 коментари:

Unknown каза...

Колкото и да не ни се иска, на нас, феновете, такива заповеди ще има - спорта е мултимилионен, и никой няма да зареже интересите на отбора в полза на индивидуалните такива. Отзвук от заседанието на 10 септ. няма да има, може би предупреждение, мъмрене, или нещо подобно, защото така или иначе Ферари бяха недостижими. Букмейкърите също не са доволни, но това го има и ще продължава да го има. Ако някой си мисли, че това накърнява спорта и неговата репутация - той, спорта Ф1, вече е достатъчно компрометиран - и от неадекватните действия на ФИА в последните години, и от отборите, които с всякакви мръсни позволени и непозволени номера се опитват да придобият предимство, с една единствена цел - титла, точки -> по-предно класиране. Играта е груба, и такава ще си остане.
Натискът върху Ферари от спонсори, специално испанската банка, вероятно е доста голям - похарчиха един чувал с пари да изгонят Кими и да направят Алонсо водеща фигура.

Публикуване на коментар