11.11.2010 г.

Един миг

Сезонът завършва тази неделя. Винаги съм знаел, че тази година ще мине много бързо. Точно както за всяко невероятно събитие в нашия живот, така и за това на човек просто не му се иска да свършва.

Все още си спомням как кацнахме на летището в Аликанте и след това търсихме хотела в Херес. Сякаш бе вчера, когато за първи път видях RB6 в пороя на тестовете в Испания.

Затаяваш дъх и докато издишаш, сезонът вече е в навечерието на великия си финал.

Последните две години бяха невероятни за мен. Няма да забравя колко бях нервен преди първата тренировка в Австралия през 2009 г., нито пък първия път, в който зададох въпрос на бъдещия световен шампион Дженсън Бътън. И докато нервите вече са овладяни, напрежението е все така високо.

Не бях отразявал нито едно състезание на живо преди 2009 г. На много места дори и никога не бях стъпвал, бях напрегнат, беше ми ясно, че навлизам в средите като абсолютен новак, опитвах се да правя нещата, както работата го изисква. И след всичкото това време, в края на най-добрата година в моя живот, осъзнах, че никога не съм имал достатъчно време, за да й се насладя. Просто винаги си концентриран върху това което предстои - следавщият уикенд, следващото състезание и никога не мислиш за това, което вече ти се е случило.

След като спряхме да отразяваме състезанията на живо имах време, за да се върна назад и да си спомня всички велики моменти. И го направих в домашна обстановка, при пълно удобство, но се замислете какво им е на самите пилоти - на претендентите за титлата.

В спомените ми изниква един момент - около 22-23 об. на Гран При на Великобритания. Седях в mediacentre-а, точно над бокса на Ред Бул, на любимита ми писта, до старт-финалната права. Тогава за секунди изключих от всичко, затворих очи и просто се оставих на звука и вибрациите от болидите, които преминаваха през старт-финала. Бързо се върнах към реалността, защото работата го изисква, но тогава си казах, че този миг остава завинаги. Също както и тазгодишното първенство, защото едва ли скоро ще имаме същата ситуация в шампионата.

За последните две години направих много интервюта с всички пилоти на решетката. Любимият ми въпрос към моментните лидери в шампионата бе - How do you feel leading the world championship? (Какво е чувството да бъдеш водач в световния шампионат?), - защото според мен така можеш да разбереш един човек - как се чувства в много важен момент от неговия живот/кариера.

Дженсън през 2009-та казваше, че се чувства спокоен и уверен, че може да се бори във всеки един старт; Люис през 2010-та не искаше да се разкрива на този въпрос и затова с безразличие вдигаше рамене и казваше, че е тук, за да се бори; Марк винаги бе много концентриран, когато отговаряше на този въпрос и най-отговорно казваше, че трябва да се дава най-доброто във всеки един старт; Себастиян пък винаги се изпълваше с оптимизъм и като че ли за секунди се пренасяше напред във времето и ни напомняше, че докато все още има шанс да се бори за титлата, то той ще се възползва от него; Фернандо пък никога не загубваше самообладание и казваше, че дори и нещо да се обърка, той и Ферари са тук, за да печелят титли.

Светът на Формула 1 не ти дава много шансове да се облегнеш назад и просто да се насладиш на удоволствието. Напрежението е винаги на раменете ти - винаги мислиш за следващото състезание, за следващите промени по болида, за следващия сезон. Битката за съвършенство изисква такава етика.

А голямата битка за 2010 г. завършва този уикенд. За четиримата претенденти за титлата датата 15 ноември, понеделник, не съществува. Всеки е готов да рискува не защото няма какво да губи, а защото има какво да спечели - титлата във Формула 1.

Моят съвет към Вас? Пуснете си телевизиора, изключете си телефона и най-важното - насладете се на мига, защото той ще е един и ще бъде записан в историята.

Гран При на Абу Даби ще бъде излъчено пряко по ТВ7 тази събота от 14:55 мин. (квалификацията) и в 14:30 в неделя (състезанието).

2 коментари:

Unknown каза...

Всичко е ОК, лично според мен Вие, господин Сарафов (понеже не се познаваме) се справяте доста добре като за 'новак', може ли чрез вас да помоля колегите Ви от студиото, ако обичат, да не говорят върху тийм радиото ? И без това сме осакатени откъм информация, поне тази да остане ...

Unknown каза...

Този уикенд няма да има говорене върху team radio-то ;)

Публикуване на коментар