4.12.2011 г.

Интервю за сп. FormulaEye


Интервю взето от Стилян Григоров и Димитър Центелович за сп. FormuleEye.


1. През 2009 година ти започна като коментатор на Формула 1 в ТВ7, сега си коментатор на Порше Суперкъп сериите, доколко е важна гъвкавостта в коментирането ?

Гъвкавостта е всичко. Тя се постига с много работа и подготовка. В живия коментар трябва да си подготвен за всеки евентуален сценарий. Трябва да си концентриран и да не губиш ритъм. Важно е да се следят промените и да се търсят пътищата, по които може да се разплете интригата в състезанията. Така се прави добрият анализ и се маркират най-важните моменти, заради които се стигнало до крайния развой.

Трябва да имаш изчистено съзнание и когато седнеш зад микрофона да мислиш само за това, което може да се случи. Изисква се задълбочено следене на процесите в надпреварата - движението на пилотите в класирането, спиранията в бокса, изборът на гуми и всички причини, поради които един пилот е в позицията на лидер или съответно на догонващ.

В коментара трябва да се дават отговори на въпросите, които изникват с хода на събитията, а това става само с познаване на материята и възможността да се борави с нея. Не на последно място коментарът трябва да е в полза на зрителите. Българската публика е със сериозни познания, а това е страхотен стимул да се подготвяш порядъчно за всеки един старт.

2. Тази година във Ф1 имаше доста интересни битки, основна част от които се дължат на нововъденията - DRS & Pirell , доклко важен фактор са гумите в спорта като цяло в наши дни ?

Много важен. Гумите са онази част от колата, която се докосва със земята.

Достатъчно се изговори по темата за нововъведенията в правилата, като е хубаво да се наблегне на няколко неща.

Пирели атакуваха пазара с правилна стратегия - не бяха агресивни нито в изказванията си по адрес на предишния доставчик Бриджстоун, нито по адрес на това, което възнамеряваха да постигнат през сезона. Старателно се опитваха да обяснят какви са начините по които надпреварите могат да станат по-интересни.

Взимаха адекватни решения и дори когато смятаха, че не са взели най-правилния избор, коригираха своята програма за следващите стартове. Целите им са правилно подбрани и са концентрирани около идеята - ако състезанията във Формула 1 са интересни, то нека една от основните причини за това да бъдат гумите на Пирели.

В Бриджстоун пък искаха да имат най-здравите гуми във Формула 1 и MotoGP, за да може като отиде крайният потребител да си купува гуми да избере техните продукти заради стабилността и безопасността, която гарантират.

Пирели пък залагат на добрия имидж като способ за увеличаване на своите продажби. Въпрос на политика.

Системата за подвижно задно крило бе търсено решение. В спорта през последните години се изпада в крайности по отношение на промените в правилата. До 2011 г. мнозинството искаше повече изпреварвания, а през 2011 г. по-малко. DRS за мен е просто поредното технологично решение, което предизвиква много противоречия. В този списък попадат F-duct, traction control и т.н., и т.н. Това е Формула 1 и никога не е късно за поредното гениално решение.

3.Мерките за сигурност в наши дни изглеждат доста сериозни, но въпреки това на 16 и 23 октомври се уверихме, че колкото и да са сигурни моторните спортове, се случват фатални инциденти, мислиш ли, че има още работа по тях ?

Кончините на Дан Уелдън и Марко Симончели напомниха за това колко опасни са моторните спортове. Надпреварите са комплексни и взискателни към своите участници. Всички спортисти залагат по нещо - във футбола - краката си, в шаха - мисълта си, в моторните спортове - живота си.

В MotoGP бяха хвърлени огромни усилия за подобряването на безопасността. Налаганото мнение от специалисти и бивши състезатели е, че инцидентът на Симончели е нямало как да бъде избегнат.

Във Формула 1 не сме имали фатална катастрофа вече 17 години.

Винаги има сфери, по които може да се работи, но рискът никога няма как да бъде сведен до нула.

4. Ако имаше възможността да подкараш каквато и да е кола по някоя от пистите по които се състезават момчетата в Ф1, с каква кола и на коя писта би избрал да се позабавляваш ?

Това звучи като сбъдната мечта.

Аз имах възможност да сбъдна своята през 2009 г. на стария "Нюрбургринг" - "Нордшлайфе".

Първо направих обиколка със служебно Рено Еспас, а след това и с Мерецедес AMG, управляван от Бернд Майлендър, който и до днес е пилотът на колата за сигурност във Формула 1.

Противно на господстващия избор за най-любима писта - "Спа" в Белгия, за мен "Нюрбургринг-Нордшлайфе" носи цялото великолепие на спорта. Разположена е в уникална планинска местност и се усеща духа на надпреварата.

"Спа" безспорно е невероятна писта, "Монте-Карло" със своя блясък също е едно от любимите ми трасета.

В тази група прибавям "Сепанг" в Малайзия - много технично трасе, много взискателно към пилотите и техниката.

Кола? Някоя измежду Maserati MC12, Saleen S7, Lister Storm, Ferrari F550/575 или Aston Martin DB9.

5. Догодина ще видим един от най - добрите моторни спортове в България - IRC, доколко такива мероприятия могат да ни доближат до open - wheeler-ите ?

Такива мероприятия могат да спомогнат на международния имидж на страната само ако бъдат организирани по съответния начин. Простото домакинстване на големи надпревари може да носи само негативи, ако не бъде извършено по утвърдения стандарт.

Има правила и тенденции, които трябва да се спазват. Те се изучават с помощта на утвърдени имена в занаята, със силен набор от качествени кадри и с адекватен анализ на вече успешни формати. Точно тук идва и големият проблем - вниманието у нас не се приковава върху това с какво разполагаме и дали можем да си позволим нещо повече, а върху това дали просто сме част от календара на някоя голяма надпревара.

Наивността, с която се разглеждат подобни въпроси, е опасна, защото създава погрешно впечатление у хората за това как работи системата. А тя е проста - или имаш какво да предложиш като домакин и почваш да се бориш с останалите кандидатури или не.

Няма как да си купим скъпа опаковка като WRC, да не говорим за Формула 1, ако не знаем как да я използваме. Големият успех, в случая успешната кандидатура, се осланя на много работа, финансиране и силни кадри.

Когато се обърне внимание на тези неща и когато започне да се инвестира в тях, тогава ситуацията ще изглежда по-ясна.

6. През 2009 и 2010 година гледахме и се радвахме на твоите коментари и репортажи, кое най - много ти липсва от уикендите на Формула 1 и доколко е важно всичко да се прави точно при горепосочените ?

Благодаря за хубавите думи.

През 2009 и 2010 г. бях привигилерован да бъда на позиция да отразявам любимия спорт.

Винаги съм разбирал работа си като сериозна отговорност пред всички Вас - зрителите.

В България публиката е взискателна и компетентна.

Шансът, който ми бе предоставен от предишните ми работодатели, бе великолепна възможност за мен да покажа спорта отвътре.

Достъпът до пилотите и отборите е много ограничен и докато не попаднеш на тази позиция няма как да оцениш точно тези нюанси от работата.

В този смисъл най-хубавите моменти в моя професионалeн път бяха свързани с адекватното представяне на това което се случва в спорта.

Формула 1 е богата на история и добри изживявания надпревара и всеки, имал щастието да се докосне до нея под една или друга форма, със сигурност е останал с много приятни спомени, като аз не правя изключение.

Звукът от болидите, блясъкът на уикендите и контактът с феновете преди, по време и след състезанията, са неща, които винаги са ми доставяли удоволствие и към които винаги ще се връщам с много приятни емоции.

В живота място и време има за всекиго и затова не е изключено някой ден пътищата ни да се пресекат отново. За мен това би било огромно удоволствие - същото, което съм изпитвал във всяко едно състезание, когато аз съм бил от едната страна на екрана, а Вие от другата.

0 коментари:

Публикуване на коментар