24.03.2010 г.

Източноевропейското блато на MotoGP и попадането на България в него

През тази седмица стана ясно, че в Испания ще се проведат четири кръга от предстоящия Сезон 2010-та в Световния шампионат по мотоциклетизъм (MotoGP). До тази ситуация се стигна след като стана ясно, че унгарците за втора поредна година няма да успеят да организират дългоочакваното си състезание на новата писта "Балатонринг".

Идеята за провеждане на Гран При на Унгария се породи преди няколко години, като местната федерация реши да построи чисто ново трасе на което да посрещне MotoGP. Мястото, което избраха, бе край езерото Балатон, което се намира близо до столицата Будапеща и е най-голямото езеро в Централна Европа.

Името Балатон произлиза от думата "блато" и до голяма степен характеризира цялата ситуация, в която изпаднаха унгарците. Първоначално проектът бе приет радушно от всички страни, тъй като ентусиазмът на феновете е огромен. Габор Талмаши стана световен шампион в клас до 125-куб.с. през 2007 г. и се радва на сериозна подкрепа. Над 50,000 унгарци запълват тревните площи на пистата "Бърно" в Чехия всяка година, като правят страхотна хореография и създават невероятна атмосфера.

Именно заради тях ръководните фактори в страната решиха да построят писта и да приемат кръг от кралския клас. Първоначално организаторите се осланяха на местни инвеститори, но за да потръгне проектът бяха необходими държавни пари. Очакваше се надпреварата да бъде включена в календара още през миналата година, но унгарците поискаха отсрочка, тъй като пистата не беше построена.

Шефовете на MotoGP от Дорна дадоха позволиха една година забавяне, като състезанието трябваше да се проведе на 19 септември. През изминалите няколко седмици обаче бяха разкрити интересни подробности около проекта, които потвърдиха, че замесените са оплетени в корупционни схеми и че парите от държавата са изпрани.

Проектът бе гласуван в унгарския парламент и при последната корекция депутатите отказаха да предоставят нов заем на организаторите, за да бъде достроена пистата. Унгарската банка за развитие призна през миналата седмица опасенията си, че проектът може и да не бъде завършен.

Сметката на организаторите до този момент е 15,3 милиарда унгарски форинти, предоставени от банката и 20 милиарда от правителството. Целият проект наброява 40 милиарда, което е около 200 милиона щатски долара.

Правителството даде ясно да разбере, че все още продължава да стои зад проекта, но само ако за него бъде предложен нов инвеститорски план, с който да се довърши започнатото.

Правителството заслужава адмирации за усилията, които хвърля около запазването на проекта, защото не трябва да забравяме, че все още сме в икономическа криза. Унгарците не спират да се борят, защото за тях сметката е ясна - една Гран При ще увеличи още интереса към държавата и специално към региона край езерото Балатон. Оттам ще нахлуят чужди пари от всички огромни марки, които са замесени в шампионата, а това пък предполага засилване на позициите на унгарския пазар.

Идеята за състезание на "Балатонринг" наистина звучи симпатично от гледна точка на феновете и на самия спорт. Съмнителният план за изпълнение на проекта обаче и корупцията поставиха черна точка на идеята.

В заключение - от цялата ситуация какво правим в България с всичките изказвания за провеждане на родно Гран При през 2011 г.?

Правим само една отметка - Унгария е с население 10 милиона, намира се в Централна Европа, икономиката й е много по-напреднала, има сериозна фенска маса и най-важното - правителството има възможността да инвестира в подобни проекти.

България дали може да си позволи всичко това? Не е ясно, след като за толкова време не разбрахме от къде и как ще дойдат инвестициите, дали държавата ще участва в проекта и къде все пак ще бъде построена пистата. Времето минава, но скоро ще дойде момент, в който "изненадващо" медиите ще бъдат заляти от "експертни" мнения защо НЕ сме готови за провеждането на ГП на България.

А отговорът е прост - нужен е здрав проект, стабилна политика и много пари - все неща, които за сега не знаем как ще си позволим.

0 коментари:

Публикуване на коментар