19.08.2009 г.

Градът и областта Валенсия

Градът може да се похвали с разнообразен нощен живот, като за всеки стил си има различен бар. Бохемските барове, както ги наричат тук изобилстват в едната част на града, в друга е концентрирано вниманието на студентите, докато в трета се пуска модерна музика. През лятото се оргинизират и много партита на плажа или на пристанището.

В областта се говори испански език, както и местен диалект. Правителството насърчава местното население да използват именно него. Удобен пример затова са например знаците в метрото, които са на валенсиански с испански превод, но с по-малки букви. Имената на улиците също се изписват на валенсиански.

В града е известен годишният фестивал "Ла Томатина", който представлява класическо меле, в което участниците се замерят с домати. Местният гранд ФК Валенсия, спечели испанската примера през 2002 и 2004, в която също така стана носител на купата на Уефа. Средната годишна температура през деня е 18 градуса, през нощата 13, което прави дните изтощителни.

Впечатление предизвиква и растежа на родените извън Валенсия жители, който от 1,5% през 2000 г. се е покачил до 15,1% през 2009. В този процент преобладават еквадорци, колумбийци, румънци и българи, като Валенсия е един от най-населените с българи градове в Европа.

В миналото градът е бил индустриален център, като подобряването на инфраструктурата и туризма започва в средата на 90-те години. В града преобладават 5-звездните хотели, а леговата база е много висока.

Името Валенсия произлиза от латинското "валенция", което значи "сила, мощ".

0 коментари:

Публикуване на коментар