19.08.2009 г.

Представяне на ГП на Валенсия

При споменаването на "улично трасе във Формула 1" обиконевно излизат определения като "тясно", "оплетено", "бавно", "без шансове за изпреварване". Противно на очакванията трасето във Валенсия предоставя съвсем различни условия.

Пистата е изградена около пристанището "Хуан Карлос I", което през миналата година бе домакин на 32-то състезание с яхти "Америка Къп". Трасето е бързо и широко, като местата за изпреварване не са малко. Средната скорост в състезателна дистанция прави надпреварата повече като тази в Монца отколкото в Монако. Затова някои сравняват пистата със Силвърстоун, с изключението, че испанската е разположена в границите на града.

Натоварването върху спирачките е сериозно и наподобява това на канадската писта в Монреал, която също е с уличен характер. Има три зони за спиране, в които скоростта пада до 80 км/ч. Двигателите също са фактор, като на задната права агрегатите са натоварени на 100% в рамките на 13 секунди. Това също така е единственото трасе, което минава по мост, който тук е дълъг 140 метра.

0 коментари:

Публикуване на коментар