19.08.2009 г.

Организация и провеждане на ГП на Европа

Трасето се стопанисва от Валмор Спортс. Компанията се ръководи от три равнопоставени крила в лицето на Фернандо Ройг, който изпълнява ролята на президент, Банкаха и Хорхе Мартинез Аспар.

Валмор Спортс е компанията, която държи правата върху провеждането на надпревари на уличното трасе във Валенсия. Бърне Екълстоун подписа договор за провеждане на състезания от Формула 1 от 2008 до 2015 г. включително.

За провеждането на Гран При на Европа от Валмор получават сериозна подкрепа от правителството на едноименната област, както и от организаторите на трасето "Рикардо Тормо", на което се провеждат състезания от MotoGP шампионата. Пистата там бе известна през последното десетилетия като една от най-техничните заради разнообразието от завои. Пистата там разполага и с няколко конфигурации, което я правеше предпочитано място за провеждане на тест-сесии преди или в хода на дадения сезон.

Първата среща между Екълстоун и организаторите на надпреварата се проведе на 7 април 2006 г. След това Бърни посети Валенсия, а на 9 май 2007 г. бе представена конфигурацията на пистата. Само месец по-късно бе подписан и договорът. Само за 9 месеца трасето бе построено, като работата започна през октомври 2007. Повече от 700 работници трябваше да изпълнят проекта за по-малко от 270 дни. Използвани са повече от 27 хиляди тона асфалт. Юни 2008-ма г. трасето е завършено, а на 27 юли Фелипе Маса печели първото ГП по улиците на испанския град. Над 500 милиона зрители по цял свят.

0 коментари:

Публикуване на коментар