9.01.2010 г.

2010 г. за Люис Хамилтън - успехи и противоречия

Британските ни колеги направиха поредица от церемонии, в които награждаваха най-добрите пилоти в света. Аутоспорт величаеха успехите на Бътън, а GPWeek тези на Хамилтън и някак настрана останаха всички останали. В класацията на GPWeek на първо място е Хамилтън, следван от Фетел, Бътън, Уебър-Барикело и Буеми. И докато по-голямата част от колегите се хвърлиха да поздравяват Дженсън и Люис, част от сериозните факти бяха пропуснати.

Затова и по-интересният коментар бе свързан с карането на Хамилтън. То бе определено от колегата Уил Бъкстън като "шампионско". Няма съмнение, особено гледайки резултатите на Люис от втората част на сезона, когато британецът регистрира няколко победи и подиума. Брилятната квалификация на "Хунгароринг" и карането на "Марина Бей" затвърдиха позицията на Хамилтън след пилотите на Браун и Ред Бул.

Въпреки тази номинация обаче не бе обърнато сериозно внимание на лъжите след ГП на Австралия, провалът в Турция и пред родна публика, загубеното състезание във Валенсия, както и грешката в последната обиколка на "Монца". Лъжагейт коства авторитета и дори мястото на Дейв Райън и Рон Денис, а грешката в Монца ако бе разглеждана от позицията на пилот, борещ се за титлата, то тя би била решаваща.

Интересното е, че в Австралия случката бе прикрита с няколко пресконференции, рокади и стиснати ръце. В Италия пък ситуацията бе обяснена просто с грешка на Люис в следствие на претоварване на техниката в последните обиколки. И нищо повече. И в двата случая обаче Хамилтън бе виновен. Призна си го и британците го приеха като жест на добра воля, но не и като пилотска грешка в решителен момент от надпреварата.

Успехите на Хамилтън са безспорни, но те са плод и на много жертви. През 2007 г. - първо с откраднатите данни от Ферари и второ с отхвърлянето на Алонсо. Тази година - Дейв Райън, Рон Денис и едно стъпване извън бордюра на Лесмо 1. Не звучи особено скромно, нали?

0 коментари:

Публикуване на коментар